Så tal dog sammen

NCC Construction Denmark har gennemført et projekt, der har undersøgt kulturen på byggepladser, og hvilke forebyggende tiltag der er gavnlige for at få et bedre arbejdsmiljø på pladsen.

På baggrund af en analyse af nedslidningsfaktorer i et konkret byggeprojekt anbefaler rapporten bl.a. på følgende forebyggende tiltag:

  • Ledelsen skal aktivt fremme et godt samarbejde og lægge vægt på kommunikation og anerkendelse.
  • Medarbejderne skal inddrages i planlægningen før arbejdets start.
  • Der skal lægges vægt på kulturændringer i virksomheden fra top til bund, herunder også blandt medarbejderne i sjakkene.
  • Benyt konfliktløsningsmodeller.
  • Undgå hovsa-løsninger. Det skaber grundlag for uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og tunge løft, når grejet ikke er findes på pladsen.

Kulturen på de fleste byggepladser kan betegnes som en pengekultur, hvor løn/indtjening og tid spiller afgørende roller i kommunikationen mellem ledelse og medarbejdere og medarbejderne indbyrdes. Konflikterne løses oftest via forhandling frem for dialog.

Der er derfor brug for forandringsprocesser, der lægger vægt på udvikling af nye kulturer, der lægger vægt på kvalitet, samarbejde, retfærdighed og inddragelse (social kapital).

Udviklingsprojektet er udarbejdet af NCC Construction Denmark, 2009, og støttet af Forebyggelsesfonden.

Find rapporten her: Så tal dog sammen.

 

Tags: , , , , ,

Kategoriseret i: ,

Siden er oprettet 1. oktober 2017

Siden er ændret 12. december 2022