Opsamling: Ulykkesforebyggelse i et lean-perspektiv

Der er stort potentiale, hvis man kan forebygge ulykker i bygge- og anlægsbranchen – eller lære af de ulykker og nærved-hændelser, som sker på byggepladsen. Planlægning af arbejdet, styr på mandskab, materialer og materiel, samt instruktion af håndværkerne og ledelsesfokus er alt sammen elementer, som kan forebygge ulykker. En lean-tilgang til projektet kan altså medvirke til færre ulykker på de danske byggepladser.  

Videntjenesten om arbejdsmiljø for bygherrer og rådgivere og Lean Construction-DK Netværket har sat ved to temamøder i januar fokus på ulykkesforebyggelse og læring af ulykker i et lean-perspektiv. 

Vi startede med at få et indblik fra Det Nationale Forskningscenter i ulykkesforskningen og forskningens resultater i forhold til hvilke indsatser, der virker, når man skal forhindre ulykker og nærved-hændelser. Herefter har Rikke Kirkebjerg, arbejdsmiljøchef i Enemærke & Petersen, fortalt, hvordan de forebygger ulykker igennem planlægning af arbejdet og arbejdsmiljøet ud fra De syv strømme.  

Personlig historie og konkret øvelse sætter fokus på fejl og ulykker.

Ved temamøderne har vi også mødt Mikkel Baagøe, som har arbejdet som stilladsarbejder i ca. 4 år. Mikkel har været udsat for hele fire arbejdsulykker, og han vil her dele sin historie, samt sine refleksioner over, hvad der kan gøres for at undgå arbejdsulykker. 

Herefter skulle deltagerne i lokalet træne i selv at se ulykker og risici med spillet Fejlsikring. Ved hjælp af eksempler fra hverdagen, skal vi lære at se og genkende forskellige årsager til fejl og ulykker, og hvor de opstår i forhold til timing af forekomsten af en fejl.
Spillet er udviklet af professor Iris D. Tommelein fra Berkeley University og for nyligt oversat til dansk, samt tilpasset de danske forhold.   

Se præsentationen fra mødet her:

Tags:

Kategoriseret i:

Siden er oprettet 17. januar 2023

Siden er ændret 30. januar 2023