Netværk om nedrivning
Videntjenesten om arbejdsmiljø for bygherrer og rådgivere har etableret et netværk om nedrivning sammen med Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (VCØB), Bygherreforeningen, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og Dansk Byggeris sektion for Nedrivning og Miljøsanering.
Netværkets medlemmer
Både bygherrer, bygherrerådgivere, miljørådgivere, entreprenører og nedrivere oplever, at der er langt mellem nedrivningsprojekter, hvor alle aktører gør, hvad de skal rent arbejdsmiljø- og miljømæssigt, selv om det kan have store konsekvenser for den enkelte ansatte og miljøet. Nedrivning bliver nogle gange set som et nødvendigt onde i renoveringsprojektet, og bliver derfor ikke altid prioriteret tilstrækkeligt i projektering og planlægning af projektet. Derfor er der behov for i branchen at sætte et særligt fokus på området.
Netværket retter sig mod praktikere i hele værdikæden:
- Bygherrer,
- bygherrerådgivere,
- miljørådgivere,
- arbejdsmiljøkoordinatorer og
- nedrivere
Netværkets formål er at:
- Sætte fokus på hvordan nedrivningsprojekter kan blive gennemført bedre arbejdsmiljø- og miljømæssigt, herunder også i forhold til affaldshåndtering.
- Afdække udfordringer i nedrivningsprojekter og pege på løsninger der virker i praksis hos de enkelte aktører i de enkelte faser
Netværket er landsdækkende, så der holdes møder både i øst og vest. Møderne er gratis. Tilmelding sker til Signe Mehlsen på sim@bam-bus.dk.
Næste møder
- Fredag d. 8/9 kl. 9-12 – Emne: Emne: Digitale værktøjer til nedrivning, herunder miljø- og ressourcekortlægning. Sted: Niras, Sortemosevej 19-21, 3450 Lillerød
Vi hører om forskellige digitale værktøjer fra Stig Brinck og Morten Dallov Ibsen fra Niras, bl.a. til miljøkortlægning og arbejdsmiljøgranskning (https://bartbyg.dk/), samt om digital Miljø- og Ressourcekortlægning fra Torben Hede Hansen fra Milva (https://www.milva.io/). Thomas Sinding fra J. Jensen Nedrivning vil bl.a. fortælle om Circle Bank. Vi erfaringsudveksler om, hvordan man vælger og anvender digitale værktøjer. - Tirsdag: 12/9 kl. 9-12 – Emne: Byggepladsbesøg på nedrivning af Brorsonskolen, Varde. Sted: Brorsonskolen, Nordre Boulevard 81, 6800 Varde. Kingo står for miljøsanering og selektiv nedrivning af Brorsonskolen. Vi hører mere om projektet, herunder udbud, affaldshåndtering og genbrug og får en rundvisning på byggepladsen. Vi slutter af med diskussion og erfaringsudveksling. Medbring sikkerhedssko, hjelm og synlighedsvest. Parkering på arealet.
Tilmeld dig her:
Afholdte møder
- 22/6 kl. 9-10.30 – Emne: Molio beskrivelsesanvisning S120.01.04 Nedrivning og miljøsanering. Bryan Morillo Karlqvist fra Molio introducerede beskrivelsessystemet 2.0, og Niels Trap fra TRE Ingeniører præsenterede den nye Molio beskrivelsesanvisning S120.01.04 Nedrivning og miljøsanering. Herefter var der mulighed for at stille spørgsmål.
- 30/ 5 kl. 13-16 – Emne: Besøg på nedrivning af 5 højhuse i Brøndby Strand. Henrik Bøttern Jensen og Nico Jørgensen fra Kingo præsenterede nedrivningsprojektet af 5 højhuse i Brøndby Strand, og vi fik en rundvisning på byggepladsen. Herefter drøftede vi forskellige udfordringer og perspektiver på en sådan nedrivning, herunder håndtering af PCB.
- 6/1 og 11/1 2023 – Hvordan bliver vi klar til selektiv nedrivning? Når kravet om selektiv nedrivning træder i kraft, så kommer der til at være nogle dilemmaer i nedrivningsprocessen i forhold til arbejdsmiljø og miljø, som skal håndteres. Med udgangspunkt i oplæg fra VCØB og TRE Ingeniører, samt dilemmaer skitseret i samarbejde med Miljøstyrelsen har netværket diskuteret, hvad der skal til, for at branchen bliver klar til den cirkulære omstilling? Vi fik desuden en præsentation af den nye markedsplads GreenDozer.
- 2/3 og 7/3 2022 – Præsentation af Miljøstyrelsens rapporter om Selektiv nedrivning. På disse to møder i Netværk om nedrivning blev der fremlagt Miljøstyrelsens nye rapporter fra projektet Selektiv nedrivning, herunder retningslinjer for udførelse af selektiv nedrivning, miljø- og ressourceplan samt -koordinator og godkendelsesordning for virksomheder, der udfører nedrivningsarbejde. Desuden blev erfaringer fra Børnehuset Svanen i Gladsaxe Kommune præsenteret. Netværkets deltagere fik mulighed for at kommentere på rapporternes resultater og komme med input til, hvordan selektiv nedrivning og de nye initiativer bedst udbredes i branchen. Vi så på selektiv nedrivning fra en arbejdsmiljø-, miljø- og affaldsvinkel.
- 17/11 2021 – Lancering af Værdibyg-vejledninger om dilemmaer og samarbejde i nedrivningsprojekter. Mødet i Netværk om nedrivning blev lancering af de to kommende vejledninger fra Værdibyg, som handler om henholdsvis dilemmaer i cirkulær nedrivning og samarbejdet i nedrivningsprojekter. Der var præsentation af vejledningerne og refleksionsoplæg om dilemmaer fra Dansk Miljørådgivning i Silkeborg og Golder/WSP i Taastrup. Desuden har Marie-Louise Pind fra Pind & Partnere Advokater holdt oplæg om samarbejde og konflikthåndtering.
- 2/11 2021 – Lancering af Værdibyg-vejledninger om dilemmaer og samarbejde i nedrivningsprojekter. Mødet i Netværk om nedrivning blev lancering af de to kommende vejledninger fra Værdibyg, som handler om henholdsvis dilemmaer i cirkulær nedrivning og samarbejdet i nedrivningsprojekter. Der var præsentation af vejledningerne og refleksionsoplæg om dilemmaer fra Dansk Miljørådgivning i Silkeborg og Golder/WSP i Taastrup. Desuden har Marie-Louise Pind fra Pind & Partnere Advokater holdt oplæg om samarbejde og konflikthåndtering.
- 22/4 2021 – Temamøde 2 med Værdibyg. På mødet blev der præsenteret to spændende cases Brøndby-projektet og Rockefeller Instituttet, som vi brugte som afsæt til input til Værdibygs kommende vejledninger. Mødet blev afholdt online i Zoom.
- 29/1 2021 – Temamøde med Værdibyg. Værdibyg sætter et fortsat fokus på potentialerne i nedrivningsprocessen og vil gennem nye konkrete og praksisbaserede vejledninger bidrage med anbefalinger til, hvordan nedrivningsprocessen kan planlægges og gennemføres hensigtsmæssigt og værdiskabende. I Netværk om nedrivning har vi givet vores input og erfaringer på en række temamøder. På dette møde, som foregik online, har der derfor været en introduktion til Værdibygs projekt, oplæg om samarbejdet mellem entreprenør og nedriver, samt præsentation af tiltag for at fremme den cirkulære dagsorden.
- 6/10 + 29/10 2020 – Emne: Nye informationsmaterialer og projekter. I Netværk om nedrivning samlede vi op på nye informationsmaterialer og projekter, som er i gang, med fokus på nedrivning og miljøsanering. Vi havde derfor indbudt en række oplægsholdere, som beskæftiger sig med henholdsvis selektiv nedrivning, arbejdsmiljø, miljø og affaldshåndtering. Efter oplægget drøftede vi, hvordan man kan bruge informationsmaterialer og projektresultater aktivt i planlægning, projektering, udbud og udførelse af nedrivningsprojekter. Vi kom omkring de barrierer og muligheder, praktikere støder på.
- 3/3 og 4/3 2020 – Emne: Lancering af vejledninger fra Værdibyg om den værdiskabende nedrivningsproces. Der var oplæg om vejledninger, bygherreoplæg, samt præsentation fra Molio af deres arbejde med arbejdsbeskrivelse for nedrivning
- 9/10 og 23/10 2019. Emne: Nedrivning til genbrug og den cirkulære omstilling – input til Værdibygs vejledninger om den værdiskabende nedrivningsproces. Der var en række oplæg og herefter workshop, som på Sjælland handlede om udfordringer og ansvar, og i Jylland om løsninger.
- 24/6 og 27/6 2019. Emne: Hvordan håndterer de forskellige aktører nedrivningsprocessen, hvad oplever de af udfordringer og hvordan løser vi dem sammen? Der var oplæg fra bygherre-, rådgiver- og nedrivervinkel og herefter workshop med input fra deltagerne på fire stationer om henholdsvis udbudsprocessen, kortlægning og forundersøgelser, integration af miljø og arbejdsmiljø, samt samarbejdet i nedrivningsprojekter.
- 16/11 og 6/12 2018. Emne: Cirkulær økonomi og øget grad af genanvendelse – udfordringer og løsninger for arbejdsmiljø. Der var oplæg fra kommuner som myndighed om krav til øget genanvendelse. To bygherrer præsenterede strategi for og erfaringer med genanvendelse af byggeaffald. Desuden fortalte nedrivere, hvilke arbejdsmiljøudfordringer krav til øget genanvendelse og cirkulær økonomi giver, samt hvordan man løser disse udfordringer. Herefter drøftede vi, hvordan man kommer i gang, og hvad de enkelte aktører skal bidrage med.
- Indledende præsentation
- Myndighed: Københavns Kommune og Vejle Kommune
- Bygherre: Amager Ressourcecenter og Middelfart Kommune
- Nedriver: Tscherning og Kingo
- Notat
- 28/8 og 31/8 2018, Emne: Støv på byggepladsen. Nedrivningsprojekter generer ofte støv, særligt når bygningsdele skal fraktioneres ift. Affaldsbekendtgørelsen. På mødet var der være oplæg omkring sundhedsproblemerne ved støv på byggepladsen, præsentation af forskningsprojekt om støv i nedrivningsbranchen, samt oplæg om støvindsatsen ved renovering af Nyboder i København. Vi drøftede efterfølgende, hvilke støvforebyggende og -håndterende tiltag, der findes, og hvilke strategiske tiltag der skal til.
- Notat_møde 03_netværk om nedrivning
- Indledende præsentation
- Arbejds- og miljømedicinsk klinik Odense og Arbejdsmedicinsk Klinik Bispebjerg: Sundhedsproblemer ved støv
- Præsentation_TeamArbejdsliv: Forskningsprojekt
- Præsentation_Golder: Støvindsats ved renovering af Nyboder
- 5/2 0g 8/2 2018, Emne: Udbudsmaterialer og omsætning af kortlægning til beskrivelse. Dansk Byggeris Sektion for Nedrivning og Miljøsanering holdt oplæg om, hvad de som nedrivere har behov for, at et udbudsmateriale skal indeholde, så de byder på et ensartet grundlag. Teknologisk Institut præsenterede værktøjer til at omsætte kortlægningsrapport til beskrivelse. Efterfølgende erfaringsudvekslede vi om den gode proces, og hvordan de enkelte aktører kan bidrage til samarbejdet
- 31/8 og 7/9 2017: Emne: Etablering af netværk og aktørernes udfordringer. Dansk Miljørådgivning præsenterede med udgangspunkt i udvalgte cases/erfaringer nogle af de udfordringer, som de fra deres stol oplever i nedrivningsprojekter. Der var fokus på de enkelte aktørers handlemuligheder. Herefter var der gruppedrøftelser ud fra en case med fokus på forundersøgelser
Siden er oprettet 1. oktober 2017
Siden er ændret 16. august 2023